Κερί Μέλισσας


Το πιο γνωστό ζωικό κερί είναι το κερί της μέλισσας. Κύριο συστατικό του είναι η παλμιτική μυρικύλη (myricyl palmitate), ουσία που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την κατασκευή των κηρηθρών τους. Το σημείο τήξης του είναι στους 62-67° C. Περιέχει χρήσιμα και θρεπτικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή καλλυντικών. Το κερί μέλισσας έχει μεγάλη αξία, λόγω των ωφέλιμων συστατικών που προσφέρει στον οργανισμό μας!

Παραγωγή κεριού μέλισσας

Το φυσικό κερί μέλισσας, με το οποίο χτίζουν τις κερήθρες τους, παράγεται όταν οι μέλισσες καταναλώσουν αρκετή τροφή (μέλι και γύρη). Το φυσικό κερί μέλισσας χρησιμοποιείται πολύ στις κρέμες προσώπου και σώματος όπως και στα αντηλιακά λάδια.

Συγκομιδή

Τα απολεπίσματα έχουν ανοιχτόχρωμο κερί, που είναι σχετικά ελεύθερο από ξένες ύλες και προτιμάται για την παραγωγή κεριού αρίστης ποιότητας. Το κερί από παλιές κηρήθρες είναι σκούρου καστανού χρωματισμού. Επίσης, περιέχει πολλές ξένες ύλες, όπως κουκούλια και πρόπολη. Όταν το κερί αυτό λιώνει, τα κουκούλια δρουν ως μικροσκοπικά σφουγγάρια, συγκρατούν το λιωμένο κερί και πρέπει να συμπιεσθούν για να απελευθερωθεί το κερί. Το κερί που προέρχεται από παλιές κηρήθρες είναι κατώτερης ποιότητας από το κερί που προέρχεται από τα απολεπίσματα. Οι δύο αυτοί τύποι κεριού πρέπει να καθαρίζονται ξεχωριστά.

Πηγές:

(www.wikipedia.com)
(http://www.melissokomiakritis.gr)
(http://www.ellinikomeli.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu